A Prima Enten Kft. 1998-ban magyar magánszemélyek által alakult, közel 200 főt foglalkoztató élelmiszeripari vállalkozás. Magyarország egyik vezető pecsenyekacsa feldolgozó üzeme Vámospércsen található, Debrecentől 20 km-re keletre.

 Az 1998-ban zöld mezős beruházásként felépült „kisüzem” hamar kinőtte méreteit, így ugyanazon telken 2001-ben állami támogatással megépült a „nagyüzem” is, és az összes hasznos alapterület 3.400 m2 lett. A két üzemrészt folyosó köti össze. A sült kacsa gyártás folyamatosan, több műszakos munkarendben történhet mindkét üzemrészben.

Éves maximális gyártási kapacitásunk megközelíti a 2.000 tonna sült pecsenyekacsát, árbevételünk 3-3,5 milliárd forint körül alakul. A cég jegyzett tőkéje 59 millió Ft. A telephelyen lévő hűtőházban közel 300 tonna tároló kapacitás áll rendelkezésre.

Cégünk profilja a speciális fűszerezéssel ellátott, különlegesen pácolt és kicsontozott sült kacsa-, liba- és csirkefilé, melyet túlnyomórészt Nyugat-Európába exportálunk. A nyersanyag garantált minőségét a szentesi HUNGERIT Zrt. biztosítja, amely kizárólag belföldi termelőktől vásárolja fel az alapanyagot.

Fő vásárlói körünk: Németország, Anglia, Hollandia, Belgium, Franciaország és Ausztria. Késztermékünk nagykereskedőkön keresztül üzletláncokba, hipermarketekbe és éttermekbe jut el.

A Prima Enten Kft. középvállalkozás, de az adott piaci szegmensben részesedésünk meghatározó nagyságú mind Magyarországon, mind Közép-Európában. Ez annak is köszönhető, hogy cégünk 10 évvel ezelőtt az elsők között kezdte meg a sült pecsenyekacsa gyártását. Ez  prémium minőségű, magas hozzáadott értékű késztermék általában díszdobozban kerül a boltok polcaira, kérésre alumínium tálcás csomagolásra is van lehetőség. A fogyasztóknak a terméket már csak melegíteni kell és tálalható. Azoknak ajánljuk, akik szeretik a gyorsan elkészíthető ínyenc falatokat kacsából, libából és csirkéből. Kiváló minőségű, különleges sültjeink már a hazai nagyáruházak kínálatát is színesítik.

Társaságunk HACCP, ISO 9001 és az ISO 14001 integrált irányítási rendszerben működik. Jelenleg az IFS rendszert tervezzük  bevezetni.

Nevünk partnereink számára a minőséget garantálja. Vállalásainkat a pontos, megbízható teljesítés jellemzi.

Cégünk egyedi, saját fejlesztésű termékeket gyárt, így annak gyártási technológiája is egyedi. Pácolás-fűszerezés után gázzal fűtött forrólevegős üstökben sütjük készre a pecsenyekacsát, amely elveszti víztartalmát és zsírtartalmának jelentős részét. A kacsazsír poharas kiszerelésben élelmiszerként, vagy nagytételben tartályokban állati takarmányozásra értékesíthető. A készre sütött kacsát filézés után díszdobozba csomagoljuk.

A keletkező sült csont melléktermék kutyaeledelként értékesíthető, ill. állatmenhelyeknek, vadásztársaságoknak és a Debreceni Állatkertnek ajánljuk fel adományként. Ezzel is erősítve társadalmi szerepvállalásunkat, mint Vámospércs város és környékének egyik legnagyobb foglalkoztatója.

A következő évek tervezett beruházásai, fejlesztései a minőség folyamatos javításán túl a hatékonyság és energiatakarékosság jegyében zajlik. A meglévő eszközállomány fejlesztése hozzájárul az alkalmazott technológia tökéletesítéséhez, a termelési feltételek javításához.

Az elmúlt évben az alapanyagokhoz kapcsolódó a magas felvásárlási árak, a kedvezőtlen export-piac alakulása, valamint az árfolyamok ingadozása miatt mind mennyiségi termelésünk, mind az eredményünk jelentősen elmarad az előzetes terveinktől, de a 2009-es évre szóló tárgyalások, vevői megkeresések már most bíztató képet vetítenek elő.